INFORMAZIONI DI MERCATO E BLOG

AMAZON RECLAME VLIEGWIEL

Amazon geeft geld uit aan marketing om het aantal shoppers te vergroten, wat merken aantrekt om meer reclame te kopen, waardoor het grootste deel van Amazons marketinguitgaven wordt terugverdiend. Het bedrijf gaf in het eerste kwartaal van 2020 4,8 miljard dollar uit aan marketinggerelateerde uitgaven, maar incasseerde 3,9 dollar aan inkomsten uit het hosten van reclame. Dat is 81% van de marketinguitgaven gedekt door reclame-inkomsten.

Het aandeel van de marketinguitgaven ten opzichte van de reclame-inkomsten is sinds 2015 aan een versnelde opmars bezig. In 2015 vertegenwoordigden reclame-inkomsten slechts 32% van de marketinguitgaven. Het groeide naar 41% in 2016, 46% in 2017, 73% in 2018, en 75% in 2019. Amazon rapporteert reclame-inkomsten als Overige omzet. Marketinguitgaven omvatten onder andere verschillende marketingkanalen, loonkosten en verwante kosten voor het marketingpersoneel.

amazon advertising flywheel

Ter vergelijking: de reclame-inkomsten van Facebook vertegenwoordigden 626% van de marketinguitgaven, en die van Google 544%. Beide geven aanzienlijk minder uit aan marketing dan Amazon, maar genereren meer inkomsten uit het hosten van reclame. Naarmate Amazon meer uitgeeft aan reclame, zullen de reclame-inkomsten de marketinguitgaven overstijgen.

In de afgelopen tien jaar heeft Amazon zijn houding ten opzichte van reclame veranderd. “Reclame is de prijs die je betaalt voor het hebben van een onopvallend product of dienst,” zei Jeff Bezos, CEO van Amazon, in 2009 voordat het bedrijf de reclamebusiness opbouwde. Tijdens de interne all-hands meeting van het bedrijf in november 2018 vroeg een medewerker echter aan de CEO of hij een “change of heart” heeft gehad over het kopen van advertenties. “Ja, ik ben van gedachten veranderd”, zei Bezos, zoals gemeld door CNBC.

In het gezelschap van Procter & Gamble, Samsung, L’Oréal, en Unilever, is Amazon een van ‘s werelds grootste adverteerders. Tegelijkertijd staat het op de derde plaats van de grootste advertentieplatforms, achter Facebook en Google. Aangezien het grootste deel van de reclame op Amazon retailgerelateerd is, zal het de twee leiders niet snel van de troon stoten. De reikwijdte van Amazons advertentienetwerk breidt zich echter steeds verder uit.

Een deel van het marketingbudget wordt besteed aan Facebook en Google, waar verkeer wordt gekocht van de twee en vervolgens verkocht aan merken. Op die manier creëert Amazon een reclame-arbitrage door verkeer te kopen dat het later hopelijk voor meer kan verkopen. Amazon is een van de grootste reclameklanten voor deze twee bedrijven.

amazon advertising revenue

Amazon rapporteerde een recordbedrag van $ 18,9 miljard aan marketinguitgaven voor 2019, een stijging van 37% ten opzichte van 2018. Dat vertegenwoordigde 6,7% van de totale inkomsten van het bedrijf, het hoogste percentage sinds het naar de beurs ging. Het rapporteerde $14,0 miljard aan advertentie-inkomsten voor datzelfde jaar. Ook een recordjaar, hoewel de groei begint te vertragen.

Dit model oversimplificeert de inherent ingewikkelde inkomsten- en uitgavenstroom van Amazon. Niettemin beschrijft het hoe het bedrijf tegelijkertijd een toonaangevende adverteerder en een toonaangevend advertentienetwerk werd. Het netto resultaat is dat Amazon dicht bij een breekpunt is waar het reclamevliegwiel zal draaien tegen nul kosten voor het bedrijf. Merken die op Amazon verkopen, financieren de volgende Super Bowl reclame.

Condividi su facebook
Condividi su twitter

VOCI RELATIVI

ISCRIVITI ALLA NOSTRA NEWSLETTER